dr.sc. Vedran Šoljan

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar-Kitarović

5. KONFERENCIJA

O PRAVU I POLITICI TRŽIŠNOG NATJECANJA

U SPOMEN NA DR. SC. VEDRANA ŠOLJANA:

PROVEDBENI PRIORITETI I NOVI IZAZOVI

10. svibnja 2018.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,

Trg J. F. Kennedya 6, Zagreb, dv. 3

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

u suradnji s

Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja,

Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN)

i

Europskim dokumentacijskim centrom EFZG-a (EDC-KDC)

uz potporu

Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

i

Hrvatske gospodarske komore (HGK)

Organizacijski i znanstveni odbor

izv. prof. dr. sc. Jasminka Pecotić Kaufman, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, predsjednica

prof. dr. sc. Siniša Petrović, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

izv. prof. dr. sc. Dubravka Akšamović, Pravni fakultet Sveučilišta u Osijeku

doc. dr. sc. Vlatka Butorac Malnar, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci

Rok za prijave je istekao.

Zaštita tržišnog natjecanja prvorazredna je društvena tema u Hrvatskoj u ovome trenutku. Tradicija dogovornih praksi na tržištu guši rast i razvoj, a neke novije odluke ključnih pravosudnih tijela ukazuju na to da ideje zaštite tržišnog natjecanja, čini se, još nisu uzele većega maha.

Pet godina nakon pristupanja u punopravno članstvo Europske unije postavlja se pitanje uspješne integracije nekih od temeljnih postulata europske pravne stečevine, koji se odnose na funkcioniranje tržišnog gospodarstva, i njihove interakcije s vrijednosnim supstratom prisutnim u Hrvatskoj.

Usprkos tome, razvoj prakse na nadnacionalnoj razini zahtijeva kontinuirano praćenje znanstvene i stručne javnosti, a fokusiranje provedbenih prioriteta na nacionalnoj razini postavlja se kao iznimno relevantna tema.

Cilj ove međunarodne interdisciplinarne znanstveno-stručne konferencije jest razmijeniti znanja i iskustva o primjeni pravila o zaštiti tržišnog natjecanja, kako u europskom, tako i u hrvatskom kontekstu. Svaki od šest panela problematizira odabrane pravne i ekonomske teme iz nadnacionalne (EU) te nacionalne (RH) perspektive.

Ove godine, pored pravnih stručnjaka, uključujemo i kolege ekonomiste, koji se, smatramo, moraju aktivnije uključiti u promišljanje i istraživanje ove tematike.

Konferenciju organizira Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) i Europskim dokumentacijskim centrom EFZG-a (EDC-KDC).

Ova tradicionalna, godišnja konferencija namijenjena je odvjetnicima, sucima i drugim pravosudnim djelatnicima, korporativnim pravnicima, poduzetnicima, zaposlenicima u državnoj i javnoj upravi, te akademskom sektoru, u Hrvatskoj, ali i široj regiji. Drugim riječima, svima koji su zainteresirani za temu zaštite tržišnog natjecanja.

Konferencija se održava u spomen na dr. sc. Vedrana Šoljana (1962.-2008.), autora ugledne monografije „Vladajući položaj na tržištu i njegova zlouporaba u pravu tržišnog natjecanja Europske zajednice“, nekadašnjeg člana Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Katedre za trgovačko pravo i pravo društava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i člana nekadašnjeg Savjeta za zaštitu tržišnog natjecanja.


UZ POTPORU: